سبزی پلو از ترکیب برنج، سبزی (تره، شوید، جعفری، گشنیز، شنبلیله و سیر تازه)، نمک و روغن تشکیل میشود که میتوان آن را با مرغ یا ماهیچه میل کرد؛ اما مردم اغلب ماهی سفید، قزل آلا، سالمون، ماهی شکم پر و تیلاپیلا را ترجیح میدهند.
عطر و بوی سبزی پلو با ماهی در شب عید، حسی نوستالژیک را برای تک تک ما به ارمغان میآورد که یادآور روزهای خوش دورهمیهای خانوادگی و خنده و شادی در روزهای سال نو است. بیشک آغاز سال جدید با یک وعده غذای سالم که نمادی از برکت، پرباری، سرسبزی و زایش طبیعت است، نویدبخش سالی مملو از خیر و شادی برای ما خواهد بود.
طرز تهیه :
مواد لازم برای دو نفر
- ۲ پیمانه برنج
- یک کیلوگرم ماهی قزل آلا
- نیم کیلوگرم سبزی معطر (تره، جعفری، گشنیز، شوید و برگ سیر)
- ۱۰۰ گرم کره یا روغن مایع
- آب لیمو به مقدار لازم
- یک عدد پیاز پوست کنده و خلالی خرد شده
- یک حبه سیر پوست کنده و خرد شده
- پودر سیر، نمک و فلفل سیاه به مقدار لازم
- ۲ قاشق غذاخوری زعفران دمکرده غلیظ
- لیمو ترش تازه برای تزئین
- کوکو سبزی برای سرو
مرحله اول:
آمادهسازی سبزی: سبزی را پس از پاک کردن، خوب بشویید و آنها را در آبکش قرار دهید تا آبشان کامل برود. سپس آنها را با استفاده از یک چاقوی تیز یا خردکن خرد کنید.
مرحله دوم:
آمادهسازی برنج: برنج را از حداقل ۳ ساعت قبل، با آب ولرم و ۲ قاشق چایخوری نمک خیس کنید.
مرحله سوم:
یک قابلمه پر از آب را روی شعله متوسط گاز قرار دهید تا آب به جوش بیاید. آب برنج را خالی کنید و آن را بههمراه کمی نمک در قابلمه آب جوش بریزید. وقتی برنج هنوز کمی زنده است، آن را آبکش کنید. قابلمه را بشویید و خشک کنید. سپس یک قاشق غذاخوری کره، ۲ قاشق غذاخوری آب و یک قاشق غذاخوری زعفران دمکرده را در آن بریزید و اجازه دهید تا روی حرارت داغ شود. برای ته دیگ از نان لواش استفاده کنید. نان لواش را در کف قابلمه بچینید تا تمام کف قابلمه را پر کند.
مرحله چهارم:
یک لایه دو تا سه سانتیمتری از برنج را روی ته دیگ نان بریزید و روی آن را با یک لایه سبزی پر کنید تا روی برنج، کاملا پوشانده شود. برنج و سبزی را با چنگال کمی هم بزنید. لایههای برنج و سبزی را به همین ترتیب در قابلمه بریزید تا برنج و سبزی تمام شوند. سیر خرد شده را لابهلای برنج قرار دهید. کمی آب روغن درست کنید و بههمراه یک قاشق غذاخوری زعفران دمکرده روی برنج بریزید یا از کره آب کرده استفاده کنید. درب قابلمه را دمکنی بگذارید و شعله گاز را زیاد کنید تا برنج به بخار بیفتد. سپس شعله گاز را کم کنید تا برنج کاملا دم بکشد.
مرحله پنجم:
آمادهسازی ماهی: فیلههای ماهی را خوب بشویید. سپس پیازهای خلالی خردشده، آب لیمو، زردچوبه، نمک، فلفل سیاه و پودر سیر را در یک کاسه بریزید و ماهیها را برای ۳ تا ۵ دقیقه در این مواد قرار دهید. ماهیها را در این مواد چند بار زیر و رو کنید تا خوب مزهدار شوند.
مرحله ششم:
ماهیتابه را روی شعله متوسط گاز قرار دهید تا کاملا داغ شود. سپس در آن روغن بریزید و اجازه دهید تا روغن هم داغ شود. فیلههای ماهی را در روغن قرار دهید و پس از سرخ شدن یک روی آن، ماهیها را برگردانید تا طرف دیگر آنها نیز سرخ شود.
مرحله هفتم:
پس از سرخ شدن، ماهیها را چند لحظه با یک کفگیر سوراخدار، بالای ماهیتابه نگه دارید تا روغن اضافه آن گرفته شود.
مرحله هشتم:
پس از دم کشیدن برنج، شعله گاز را خاموش کنید. سپس کف قابلمه را در آب سرد قرار دهید تا ته دیگ آن، کاملا از قابلمه جدا شود.
مرحله نهم:
سبزی پلو را در دیس بکشید و ماهیها را بههمراه کوکو سبزی و چند قاج لیمو ترش تازه در کنار آن قرار دهید.
نوش جان!
باز نشر : آکادمی یوگا مازندران